Palveluskoiraharrastus
yhdessä tekemisen parhautta !
Palveluskoiralajeja ovat käyttäytymiskoe, joka on esikoe kaikille muille koelajeille, sekä varsinaiset koelajit, joita ovat jälkikokeet, hakukoe, viestikoe, etsintäkoe, suojelukoe, pelastuskoirakokeet, valjakkohiihto ja opastuskoe.
Lajit on kehitetty palveluskoirarotujen käyttökokeiksi. Palveluskoiriksi on perinteisesti koulutettu keskikokoisia, voimakkaita ja liikkuvia rotuja. Tämän päivän palveluskoiraksi käsitämme kaikki ne rodut, jotka ovat saaneet oikeuden osallistua palveluskoirakokeisiin.
Palveluskoirakokeet ovat palveluskoirarotuisten koirien käyttö- sekä rodunomaisia kokeita. Palveluskoirakokeessa tarkistetaan koiran luontaiset taipumukset suoriutua erilaisista tehtävistä ja kyky omaksua sille annettu koulutus. Kokeissa hyödynnetään koiran luontaisia taipumuksia, sen erinomaista hajuaistia ja taipumuksia toimia laumansa hyväksi.
Palveluskoiraliiton sivuillePelastuskoiratoiminnan tavoite on tuottaa korkealaatuisia, monipuolisesti etsintätyötä tekeviä koiria ja ohjaajia, jotka voidaan kutsua viranomaisen avuksi etsintätilanteisiin. Tätä varten yhdistyksissä järjestetään erilaisia koulutus- ja harjoitustilaisuuksia, joissa koulutetaan sekä koiraa että koiranohjaajaa etsintätehtäviin.
Pelastuskoirakokeet ovat avoimia kaikille koiraroduille, myös monirotuisille koirille, jotka on tunnistusmerkitty.
Koiran ylivertainen hajuaisti, kestävyys ja ketteryys tekevät pelastuskoirasta parhaan mahdollisen vaihtoehdon etsintätilanteessa. Koira kykenee seuraamaan useita tunteja vanhoja jalanjälkiä, jotka eivät ole silmin nähtävissä sekä löytämään suojaa hakeneen ihmisen ilmavainulla myös vaikeakulkuisessa maastosta, jossa silmin etsimisestä ei ole hyötyä. Pelastuskoirat soveltuvat raunioille kokonsa ja ketteryytensä ansiosta ja pääsevät nopeasti ahtaisiinkin paikkoihin. Ne myös kykenevät havaitsemaan ja ilmaisemaan ihmisen tämän ollessa useita metrejä sortumien alla.
Lisää PelastuskoiratoiminnastaKäyttäytymiskokeeseen, joka on tarkoitettu myös koiran yhteiskuntakelpoisuuden tarkastamiseen, saa osallistua kaiken rotuiset ja -kokoiset koirat.
Palvelus- ja Pelastuskoirat – koiraharrastusmaailman moniosaajia !
Jaoston kokoonpano
Susanna Fennander
Jäsen
Fennander Susanna Simeoninkatu 5 A 55100 Imatra 040 830 9876
Laura Mäkelä
Jäsen
Kouvola
040 528 8813
Pirkko Kallinen
Jäsen
Pyhtää
040 538 7368
Laura Mikonsaari
Jäsen
Mikonsaari Laura Vainikkalantie 54260 Lappeenranta
050 337 7861
Mia Ojalehto
Jäsen
Palovartijantie 4 A 1
45100 Kouvola
040 509 3855
Susanna Paloranta
Jäsen
Tyttilammenkatu 26
45200 Kouvola
040 547 4960
Minna Vähäpullo
Jäsen
Toukolankatu 9
53100 Lappeenranta
040 522 8814
Mirka Talvitie
Jäsen
Kotka/Hamina
050 594 4428
TOKO
Tottelevaisuuskoulutuksen (toko) tavoitteena on opettaa koiralle asiallista ja hallittua käyttäytymistä sekä ohjaajalle koiran käsittelytaitoja. Tottelevaisuuskokeissa (eli toko-kokeissa) testataan koulutuksen tasoa eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä ja koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa, saadaan tietoa koirien oppimiskyvystä sekä tarjotaan koirakolle harrastusmahdollisuus. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevaisuus kuuluu jokaiselle koiralle ja se luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle.
Tottelevaisuuskokeeseen saavat osallistua kaikki tunnistusmerkityt ja Suomen Kennelliiton määräysten mukaisesti rokotetut koirat.
Kennelpiirissä toimii TOKO -yhdyshenkilö kennelpiirin alueen toko-harrastajien ja kennelpiirin välillä.
RALLY TOKO
Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.
RallyToko-yhdyshenkilön toimenkuvaLähetä Postia RallyToko -yhdyshenkilölleKennelpiirissä toimii RallyToko -yhdyshenkilö kennelpiirin alueen RallyToko-harrastajien ja kennelpiirin välillä.