Kehätoimitsijoiden pätevöimisohje

(Kennelliiton näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunta 13.2.2024, voimassa 1.5.2024 alkaen)

1. Kehätoimitsijan asema

Kehätoimitsija on Kennelliiton ja kennelpiirin toimihenkilö, jonka kennelpiiri nimittää kennelpiirin näyttelyohjaajan esityksestä.

Kennelpiiri vastaa oman piirinsä kehätoimitsijatoiminnasta. Kehätoimitsija voi työskennellä kaikkien
kennelpiirien alueilla järjestettävissä näyttelyissä.

2. Kehätoimitsijaksi hakeutuminen ja pätevöityminen

Kehätoimitsijan tehtävään hakeudutaan ilmoittautumalla jonkin kennelpiirin järjestämälle kehätoimitsijan peruskurssille. Kurssit julkaistaan Kennelliiton Tapahtumakalenterissa.

Kehätoimitsijakurssille pyrkivän tulee:

  • olla Kennelliiton jäsen
  • olla käyttäytymisensä ja arvostelukykynsä puolesta tähän tehtävään sopiva henkilö, ja 
  • olla fyysisiltä ja henkisiltä ominaisuuksiltaan kehätoimitsijatehtävään kykenevä

Kehätoimitsija on taustaltaan koiranomistaja tai aktiviinen kennelharrastaja, jolla voi olla näyttelytuntemusta näytteilleasettajana. Kehätoimitsijan tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluvat sopiva diplomaattisuus, itsevarmuus ja nopea asioihin reagointi. Kehätoimitsijan toimintaa ohjaavat arvot ovat johdonmukaisuus, tasapuolisuus, asiallisuus ja asiakaspalveluhenkisyys. Kehätoimitsijan on hyvä myös olla kielitaitoinen.

Pätevöityäkseen kehätoimitsijaharjoittelijan tulee olla iältään vähintään 16 vuotta ja suorittaa kehätoimitsijan peruskurssin loppukoe tai muu opinnäyte sekä suorittaa vähintään viisi hyväksyttyä harjoittelukertaa virallisessa näyttelyssä. Epävirallisissa pentunäyttelyissä voi käydä harjoittelemassa, mutta niitä ei lasketa vaadittaviin harjoittelukertoihin. Kennelpiireillä saattaa olla piirikohtaisia erityisvaatimuksia.

3. Kehätoimitsijan koulutus

Kennelpiirin näyttelyohjaajat järjestävät kehätoimitsijan perus- ja jatkokoulutusta. Peruskoulutuksessa kurssilaiset perehdytetään käytettäviin koiranäyttelysääntöihin, niitä täydentäviin ohjeisiin sekä näyttelyiden järjestämisohjeisiin luentojen ja käytännön harjoitusten avulla. Kurssin päätteeksi suoritetaan loppukoe. jonka läpäistyään kurssilaisesta tulee kehätoimitsijaharjoittelija.

Jatkokoulutuksissa käydään läpi mahdolliset koiranäyttelysääntöjen, niitä täydentävien ohjeiden sekä näyttelyiden järjestämisohjeiden muutokset ja muut ajankohtaiset asiat. Jatkokoulutuksissa kehätoimitsijat voivat jakaa kokemuksia ja hyväksi havaittuja toimintatapoja kollegoilleen ja kehittää osaamistaan yhdessä.

4. Kehätoimitsijan tehtävät

Kehätoimitsijalla on tehtäviä niin koiranäyttelyissä kuin niitä järjestävissä toimikunnissa. Työssään koiranäyttelyissä kehätoimitsija on sääntö- ja ohjepankki, näyttelyn imagon keskeinen tekijä, asiakaspalveluhenkinen ja luotettava. Kehätoimitsijan tehtävänä on muun muassa huolehtia kehän järjestyksestä ja aikataulusta, koiranäyttelysääntöjen noudattamisesta sekä kirjata koirien saamat arvostelut ja tulokset.

Kehätoimitsija on voi olla edustamansa yhdistyksen aktiivinen näyttelyasiantuntija, sillä näyttelytoimikunnan sihteerin on oltava pätevöity kehätoimitsija, joka voi mm. avustaa näyttelytoimikuntaa koiranäyttelysääntöihin, niitä täydentäviin ohjeisiin sekä näyttelyiden järjestämisohjeisiin liittyvissä aiheissa asiantuntemuksellaan.

Kehätoimitsijan tulee noudattaa Kennelliiton sääntöjä, ohjeita sekä määräyksiä. Hän on tehtävässään Kennelliiton edustaja.

Kehätoimitsijan tehtävä on porras jatko-opintoihin, esimerkiksi ulkomuototuomariksi tai näyttelyohjaajaksi.

5. Kehätoimitsijapätevyyden säilyttäminen tai päättäminen

Kehätoimitsijapätevyyden säilyttämisen edellytykset ovat:

  • voimassa oleva Kennelliiton jäsenyys 
  • osallistuminen kehätoimitsijoiden jatkokoulutuksiin, ja 
  • toimiminen kehätoimitsijana vähintään kerran vuodessa Kennelliiton hyväksymässä virallisessa koiranäyttelyssä.

Kehätoimitsija on velvollinen pyydettäessä esittämään dokumentit työskentelystään kennelpiirin toimihenkilölle, esimerkiksi näyttelyohjaajalle. Jos kehätoimitsija ei täytä kehätoimitsijapätevyyden säilyttämisen edellytyksiä ja/tai ei osallistu vähintään joka toiseen jatkokoulutustilaisuuteen tai on toimestaan poissa yli kaksi vuotta, voi kennelpiiri katsoa hänen luopuneen kehätoimitsijapätevyydestään.

Näiden vaatimusten lisäksi kennelpiireillä voi olla lisävaatimuksia pätevyyden säilyttämiseksi.

Muuttaessaan toisen kennelpiirin alueelle, kehätoimitsijan on ilmoitettava muutosta sekä entisen että uuden kennelpiirinsä näyttelyohjaajalle. Pelkkä Kennelliiton Omakoiraan tehty osoitteenmuutos ei riitä.

Kehätoimitsija voi luopua pätevyydestään ilmoittamalla siitä kirjallisesti kennelpiirinsä näyttelyohjaajalle.

Kehätoimitsijan pätevyys voidaan päättää kahden ko. kennelpiirin näyttelyohjaajan tekemällä päätöksellä, mikäli kehätoimitsijan ei katsota enää olevan kykenevä tehtäväänsä. Päätös vahvistetaan ko. kennelpiirin hallituksen kokouksessa.

Tämä pätevöimisohje sekä piirikohtaiset lisävaatimukset tulee olla kehätoimitsijoiden saatavilla.

6. Kulukorvaukset ja muut kulut

Kun pätevöity kehätoimitsija työskentelee näyttelyssä, hänelle maksetaan kulukorvaus voimassa olevan Näyttelyiden järjestämisohjeen ja Kennelliiton Matkustussäännön mukaisesti tai näyttelytoimikunnan kanssa erikseen sovitulla tavalla.

7. Muuta

Kennelliiton Näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnalla on erityisistä syistä oikeus poiketa tästä ohjeesta.